Mekkora a Vezér, ha nem látjuk?

Bubi Bolt
2022. 07. 07. 11:55:02
Mekkora a Vezér, ha nem látjuk?

Wilson Fisk karaktere az Amazing Spider-Man 50. számában (1967) tűnt fel először, és a kövér, kopasz maffiafőnök azonnal a Pókember egyik legikonikusabb ellenfelévé vált. A következő három évben összesen 12 számban, tehát az azidőtájt megjelent füzetek harmadában került szembe mindenki kedvenc hálószövőjével.

Aztán jó időre eltűnt szem elől, és öt évig mindössze Amerika Kapitány egyik két füzetes kalandjában (1972) tűnt fel, hogy aztán 1976-ban visszatérjen Pókember kalandjaiban. Addigra már az alvilág Vezéreként élt, és vasmarokkal irányította a New York-i bűnözőket. Szervezete annyira kiterjedt, hogy az egész város minden bandája neki felelt.

Tekintve, hogy egy ekkora hatalommal bíró emberről van szó, különösen furcsa, hogy az utcai gengszterek ellen küzdő Fenegyerek egészen 1981-ig nem találkozott vele, holott a hős 1964 óta küzdött a Pokol Konyhájának megtisztításáért. Ennek oka valószínűleg az a "szokás" lehetett, hogy egyik hős ikonikus ellenfele nem nagyon tűnt fel másik hős kalandjaiban, márpedig a Vezér egyértelműen Pókember egyik meghatározó ellenfele volt.

Frank Miller volt az első a Fenegyerek-írók közül, aki felismerte a fenti problémát, és '81-ben összehozta a két karaktert egy három részes sztoriban. A Halál a Vezérre! mindenképp mérföldkőnek számít, és nem csak azért, mert Miller egy remek történetet tett le az asztalra, és már itt jól látszódott, micsoda kölcsönhatás van Fenegyerek és Vezér közt, amit bőven ki lehet aknázni, hanem azért is, mert innen kezdődött az a folyamat, ami során egyértelműen kijelenthető, hogy a Póki-ellenfél Vezér határozottan Fenegyerek-nemezissé avanzsált.

Már ELŐRENDELHETŐ a Bubi Boltban!

Képek: Daredevil (1. széria) 170. szám.

Copyright © MARVEL. Minden jog fenntartva.

Tartalomhoz tartozó címkék: MARVEL Fenegyerek Frank Miller